Srednji vijek - crkva
Pod Arpadovićima (1102. - 1301.) potpuno je ustrojena crkvena uprava prema kojoj je glavnina današnje Slavonije pripala Pečuškoj biskupiji, a zapadni dijelovi našli su se u Zagrebačkoj biskupiji. Đakovština i dio Posavine pripali su 1239. godine Bosanskoj biskupiji koja je oko 1250. prenijela u Đakovo i svoje sjedište. Iz 12. stoljeća potječu benediktinski samostani na Rudini, u Nuštru i u Belom Manastiru, a iz 13. samostan cistercita u Kutjevu te samostani franjevaca i dominikanaca u Požegi i Virovitici. Nekoliko crkava i "kuća" s posjedima držali su viteški redovi templari (Martin kod Našica) i ivanovci (Pakrac, Dopsin, Karaševo kod Petrijevaca).

Za dinastije Anžuvinaca nastavlja se razvoj gradova i osobito se grade samostani prosjačkih redova: franjevaca (Ilok, Našice, Đakovo, Alšan kod Vrbanje), dominikanaca (Gorjani) i augustinskih pustinjaka (Ilok, Osijek). Iz ranog 14. stoljeća potječu i pavlinski samostani u Bakvi (danas Špišić-Bukovica) i Kőszegu (Batina u Ba
...
Bogorodica s djetetom (Marija Jud; Marija Osječka). - 1440. -1450. - Koprivnica. - Osijek, crkva franjevačkog samostana, glavni oltar.
Srednji vijek - crkva
Opatija sv. Mihovila - Rudina
Kamena plastika romanike
Gotika